Gesprekken tussen Wyeth en Crucell afgebroken

Farmagigant Pfizer neemt branchegenoot Wyeth over voor 68 miljard dollar. Dat hebben beide bedrijven maandag officieel bekendgemaakt. Het gaat om een van de grootste overnames uit de geschiedenis van de farmaceutische industrie.

Dat de overname er aan zat te komen, was al eerder uitgelekt. Definitieve overeenstemming werd echter zondagavond pas bereikt.

Het betekent tevens dat Wyeth niet meer in gesprek is met het Nederlandse Crucell over een mogelijke overname. Crucell maakte dat maandagochtend al bekend, nog voor het Pfizer-nieuws officieel werd. Wyeth zou ruim een miljard euro hebben willen bieden.

Voor de overname heeft Pfizer een lening van in totaal 22,5 miljard dollar weten los te krijgen van een consortium van banken. De rest wordt aangezuiverd met aandelen en met contanten uit Pfizers eigen spaarpot.


Volgens de New York Times is het goed nieuws voor de hele economie dat de banken überhaupt weer bereid zijn om geld vrij te maken voor fusies. Alleen lenen ze het niet aan iedereen uit, wat weer zou betekenen dat niemand een tegenbod kan doen en dat Pfizer eigenlijk nog voordelig uit is met die 68 miljard.

Mogelijk geldt dat laatste ook voor Crucell: hoe minder bedrijven er op bieden, hoe lager de uiteindelijke verkoopprijs wordt. Het aandeel is vrijdag al fors in waarde gedaald toen duidelijk werd dat het bod van Wyeth op losse schroeven stond.


bron: New York Times, De Telegraaf

Onderwerpen