Op 64-jarige leeftijd is UCSD-onderzoeker Roger Tsien overleden, de man die kleur gaf aan de biochemie.

In 2008 kreeg Tsien samen met Osamu Shimomura en Martin Chalfie een Nobelprijs voor scheikunde voor zijn werk aan het groen fluorescerende kwalleneiwit GFP. Shimomura haalde het uit de kwal, Chalfie maakte er een label van, maar Tsien wist ook andere kleuren dan groen te maken. ‘Als ik kleurenblind was geweest, was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen’, zei hij achteraf

Herbert Waldmann, hoogleraar organische chemie aan de TU Dortmund, treedt dit jaar op als Nauta-hoogleraar bij de groep medicinal chemistry van de Vrije Universiteit. Als zodanig verzorgt hij onder meer een lezing en een aantal masterclasses. De 'Nautastichting', vernoemd naar de oprichter van wat toen nog de vakgroep farmacochemie heette, organiseert deze gasthoogleraarschappen om groten binnen het vakgebied te eren.

Villaume Kal is de nieuwe ceo van NIZO Food Research in Ede, als opvolger van Ad Juriaanse. Kal studeerde ooit in Leiden af op bio-organische polymeren; de laatste jaren was hij ceo van gelatinefabrikant Rousselot.

Irene van Luijken is het nieuwe hoofd communicatie van Cefic, de belangenbehartiger van de Europese chemische industrie. De afgelopen vijf jaar daad ze hetzelfde bij de Nederlandse VNCI.