De Faraday Medal gaat dit jaar naar de Leidse hoogleraar Marc Koper, vanwege zijn grote bijdragen aan zowel de fundamenten als de toepassingen van elektrochemie.

Binnen het Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek (LIC) werkt Koper onder meer aan de omzetting van CO2 in brandstoffen. De Electrochemistry Group van de Britse Royal Society of Chemistry kent deze medaille jaarlijks uit toe een buitenlandse vakgenoot; de uitreiking is in september tijdens een congres in Birmingham.

Aalt Dijkhuizen, boegbeeld van de Topsector Agri & Food, wordt tevens voorzitter van het bijbehorende Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI). Hij volgt Emmo Meijer op, die verder gaat als boegbeeld van de Topsector Chemie. Dijkhuizens dubbelrol moet ‘de verbinding tussen strategie en uitvoering versterken, intern de lijnen verkorten en extern de slagkracht vergroten’. Bij de topsectoren Chemie en High Tech Systems werkt het al langer zo.

De Canadian Catalysis Foundation heeft de Robert B. Anderson Award toegekend aan de Utrechtse hoogleraar Bert Weckhuysen, voor zijn werk aan heterogene katalysatoren en aan microscopie- en spectroscopietechnieken om ze mee te bestuderen. Aan de prijs, die elke twee jaar wordt uitgereikt, zit 1.500 Canadese dollar vast en een retourtje Canada om daar lezingen te komen geven.