DSM wil genoom openbaar maken

DSM wil de genetische code van de penseelschimmel Penicillium chrysogenum openbaar maken. Het bedrijf heeft daartoe een aantal wetenschappelijke toptijdschriften benaderd, zo werd zaterdag duidelijk.

Voor zover bekend is de publicatie nog nergens geaccepteerd.

Volgens de Volkskrant beschikt DSM al mnstens een jaar of drie over de genetische code van de schimmel, die het hart vormt van de industriële penicillineproductie. Tot nu toe is daar echter nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven.

Een jaar geleden publiceerde DSM de genetische code van een ander industrieel werkpaard, de schimmel Aspergillus niger. Dat genoom was al sinds 2001 beschikbaar, en had al gediend als basis voor een aantal nuttige octrooien.

Waarom DSM nu ook met het penicilline-genoom naar buiten komt, is onduidelijk. Het kan zijn dat het gebeurt in het kader van de open innovatie: als meer mensen onderzoek naar de schimmel gaan doen, kan DSM daar uiteindelijk ook van profiteren. Het kan ook zijn dat iemand anders het genoom eveneens heeft opgehelderd en nu met de eer dreigt te gaan strijken.

bron: de Volkskrant

Onderwerpen