Laat een druppel bloed op een papiertje vallen en je bloedgroep en resusfactor worden zichtbaar alsof ze er op gedrukt staan. Handig voor gebruik bij rampen, stellen Australische onderzoekers in Angewandte Chemie.

Wei Shen (Monash University) zegt op het idee te zijn gebracht door een scène uit de Harry Potter-reeks, waarin een betoverd stuk papier schriftelijk antwoord geeft op de vragen die je er op schrijft.

De bloedtest werkt zoals alle simpele bloedtests werken. Bij contact met bepaalde antilichamen gaat bloed klonteren, behalve wanneer de bloedgroep O negatief is. En een oplossing van die antilichamen kun je met een gemodificeerde inkjetprinter op een papiertje drukken.

Vervolgens laat je daar een druppel bloed op vallen die je daarna met zout water weer wegwast. De plekken waar het bloed geklonterd is, blijven rood.

De foto laat de 8 mogelijke uitkomsten zien. De A, de B, het kruisje door de O en het verticale streepje van de + zijn geprint met antilichamen. De O en het horizontale streepje bestaan uit watervaste rode inkt. Zelfs een volslagen leek op medisch gebied moet hier de bloedgroep van kunnen aflezen.

 

bron: C&EN

Onderwerpen