Nanodeeltjes basis voor simpele H2O2-generator

Een legering van goud en palladium, in de vorm van nanodeeltjes op een drager van poreuze koolstof , katalyseert de directe omzetting van waterstof en zuurstof in waterstofperoxide (H2O2) en verhindert tegelijk dat het product meteen weer ontleedt. Dat meldt een team van Britse en Amerikaanse onderzoekers vandaag in Science.

Naar een katalysator die dit voor elkaar krijgt werd volgens de onderzoekers al bijna 100 jaar gezocht. Het zou kunnen betekenen dat je kleine H2O2-generatortjes kunt gaan bouwen die de notoir instabiele verbinding ‘on site’ produceren voor direct gebruik. Momenteel kan H2O2 alleen rendabel worden gemaakt in grote, gespecialiseerde fabrieken, wat leidt tot de nodige problemen bij transport en opslag.

De clou lijkt te zijn dat je de koolstofdrager moet wassen met salpeterzuur voordat je de nanodeeltjes aanbrengt. Het effect blijkt te zijn dat de diameter van de deeltjes afneemt van 2 tot 70 nanometer naar 2-25 nm. Boevndien verdelen de deeltjes zich gelijkmatiger over de koolstof en dekken zo effectief alle actieve plejkken af die normaal gesproken de ontleding van H2O2 katalyseren.

De onderzoekers hebben het ook geprobeerd met puur goud of puur palladium, maar dat werkte niet. Ze denken dat het palladium de eigenlijke katalysator is, maar dat een beetje goud essentieel is om de elektronenwolk van het palladium te beïnvloeden.

bron: Lehigh University

Onderwerpen