De Tweede Kamer debatteert woensdag 21 juli over het aangekondigde massa-ontslag bij MSD, voorheen Organon. Een Kamermeerderheid van SP, PvdA, D66 en PVV vindt de kwestie belangrijk genoeg om terug te komen van zomerreces.

De medewerkers van Organon wachten daar niet op. Die gingen donderdag 15 juli al demonstreren op het Binnenhof, met steun van de vakbond FNV Bondgenoten. Ook de KNCV was aanwezig om het protest kracht bij te zetten.

 

Vorige week maakte het Amerikaanse moederbedrijf Merck bekend dat bij MSD in Oss, Schaijk en Boxmeer 2.175 van de 4.500 banen verdwijnen. De maatregel houdt onder meer in dat de complete R&D in Nederland wordt opgedoekt.

 

Het Kamerdebat wordt gehouden op initiatief van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Die verwijt demissionair minister Maria van de Hoeven (EZ) een ‘gemakzuchtige houding’ omdat zeij vindt dat de overheid een privé-onderneming als MSD niet de wet kan voorschrijven.

 

Waarschijnlijk kán de overheid dat ook inderdaad niet. Maar er zijn wel plannen om de Organon-kennis voor Oss en voor Nederland te behouden door een life science park op te zetten waar de MSD-werknemers zich kunnen blijven inzetten in opdracht van nieuwe werkgevers. MSD heeft al aangegeven hieraan mee te willen betalen, maar essentieel is dat gemeente, provincie en rijk dat ook doen.

 

bron: FNV, de Telegraaf, de Volkskrant

 

Onderwerpen