De ondernemingsraad van Organon gaat in principe akkoord met het door de MSD-directie voorgestelde ‘plan B’. Voorwaarde is dat die directie zich ‘maximaal inspant’ om in Oss een life sciences park van de grond te krijgen dat vervangende R&D-banen schept, aldus or-secretaris Iris van Dinther in het Financieele Dagblad.

Of de raad van commissarissen ook akkoord gaat staat er niet met zoveel woorden bij, maar het lijkt van wel.

 

Het zou betekenen dat de or zich niet meer verzet tegen de voorgenomen sluiting van de R&D-afdeling in Oss. Eerder waren er plannen om dat besluit van het Amerikaanse moederconcern Merck & Co, Inc. voor de rechter aan te vechten en een verkoop af te dwingen aan een andere partij. Maar inmiddels lijkt het besef te zijn doorgebroken dat de Amerikanen die sluiting koste wat het kost willen doordrukken, en dat de beste strategie nu is om het banenverlies zoveel mogelijk te beperken.

 

Wat volgens insiders ook meespeelt is dat de Organon-werknemers na bijna een jaar onzekerheid murw geslagen zijn en geen zin meer hebben om hard te vechten. Opvallend is dat de media inmiddels nauwelijks meer aandacht aan de affaire besteden; in gedachten lijkt bijna iedereen Organon eigenlijk al te hebben opgegeven.

 

Plan B komt er op neer dat Oss in plaats van de R&D-afdeling voor nieuwe medicijnen een ‘development center’ krijgt, waar nieuwe formuleringen voor bestaande medicijnen worden ontwikkeld. Daar kunnen 400 van de huidige R&D’ers aan de slag. Nog eens 100 worden overgeplaatst naar andere afdelingen.

 

De overige R&D’ers, dat zijn er ruim 500, zouden dus aan de slag moeten kunnen bij nieuwe bedrijven die zich zouden moeten vestigen op een eveneens nieuw te openen Life Sciences Park. MSD heeft eerder aangegeven zich te willen inspannen om dit project tot een succes te maken.

 

Onduidelijk is wat er moet gebeuren met de ongeveer 1.000 medewerkers van productie-afdelingen, die eveneens worden weggesaneerd.

 

bron: FD, Brabants Dagblad

Onderwerpen