Niet alleen de schil van de druif bevat goede stoffen

Niet alleen rode maar ook witte wijn blijkt te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Deze conclusie trekken wetenschappers van de University of Connecticut in the Journal of Agricultural and Food Chemistry.

In 1992 verschenen er voor het eerst berichten over de Franse paradox in de media. In Frankrijk eet men veel vette kaas, toch is het aantal mensen met hart- en vaatziekten er lager dan in omringende landen. Een verklaring vond men in de hoge consumptie van rode wijn in Frankrijk. Een documentaire over het fenomeen zorgde voor een flinke toename in de verkoop van rode wijn in de Verenigde Staten.

Resveratrol, een antioxidant, is vaak genoemd als belangrijkste beschermende stof in rode wijn. Maar meer stoffen spelen een rol. Een onderzoek in Nature wees twee jaar geleden procyanides aan als belangrijke beschermers tegen hart- en vaatziekten .

Tot nu toe dacht men dat alleen rode wijn een gezonde werking had. Alle gezonde antioxidanten zouden zich bevinden in de schil van de druif. Juist die schil wordt verwijderd in de productie van witte wijn.

Het nieuwe onderzoek toont aan dat ook witte wijn gezonde eigenschappen heeft. Tyrosol en hydroxytyrosol zorgden bij ratten voor een goede bescherming van het hart- en vaatstelsel.

Toch raden voedingsdeskundigen het af om méér dan een of twee glazen wijn per dag te drinken.

Bron: the Journal of Agricultural and Food Chemistry

Onderwerpen