FDA vertrouwt Chinese toeleveranciers nu echt niet meer

De Amerikaanse FDA gaat uit China geïmporteerde voedseladditieven op grote schaal testen op de aanwezigheid van melamine. De voedselwaakhond wil het risico op nog meer onaangename verrassingen verkleinen, zo werd dinsdag duidelijk.

De controle betreft met name eiwitproducten, zoals tarwe- en maïsgluten, soja-eiwit en rijsteiwitconcentraat.

Het besluit volgt op aanwijzingen dat melamine mogelijk toch in de menselijke voedselketen terecht is gekomen. Eerder werd aangenomen dat alleen huisdierenvoer was besmet. Maar de afgelopen dagen is gebleken dat partijen melaminehoudend veevoer in minstens vijf staten aan de varkens zijn gevoerd. op een moment dat de verontreiniging nog niet was ontdekt. De FDA kan niet uitsluiten dat sommige besmette biggen allang bij de slager zijn beland.

Melamine is in de eerste plaats een grondstof voor bepaalde kunstharsen, al gebruikt men het in China ook als stikstofrijke mest. Of het schadelijk is voor mensen, lijkt niemand zeker te weten. Bij andere zoogdieren varieert de toxiciteit sterk per soort. De knaagdieren, waarop het ooit in het lab is uitgeprobeerd, hadden er geen last van. Maar katten blijken er absoluut niet tegen te kunnen.

Het melamineschandaal barstte vorige maand los na een groot aantal berichten over doodzieke c.q. aan acuut nierfalen gestorven katten. Eerst bleek een partij tarwegluten uit China een hoge concentratie melamine te bevatten, later bleek ook een partij rijsteiwit van een andere Chinees besmet. Tientallen merken katten- en hondenbrokken zijn sindsdien in de VS, Canada en Mexico uit de schappen gehaald en het aantal ‘recalls’ breidt zich nog steeds uit.

bron: USA Today, Associated Press

Onderwerpen