Veel technici willen na hun loopbaan hun hersens nog steeds laten kraken. HIP Europe maakt hier graag gebruik van.

Ton Kipperman (68) is opgeleid als sterkstroomingenieur. Zijn loopbaan voerde hem langs de energiesector, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), een kunststoffenbedrijf en tot slot Novem (nu SenterNovem). Hij heeft gewerkt aan halfgeleiders, polymeren, grensvlakken en zonnecellen, om maar wat te noemen. Projecten voor de industrie liepen uiteen van het polijsten van trombones tot de ontwikkeling van zonnecellen in Egypte en advisering over energie in Syrië. Een gevarieerde loopbaan die niet gestopt is toen hij in 2001 met de VUT ging.

Kipperman begon als zelfstandig adviseur voor technische projecten. Jaarlijks besteedt hij hieraan 700 tot 800 uur. Lachend: “Meer niet, anders wordt het echt werken.” Waarom doet hij dit nog, is het niet mooi geweest? “Ik geniet ervan om mijn tanden in een probleem te zetten. Ik moet regelmatig iets te piekeren hebben.”

Teruggevraagd

Kipperman is geen uitzondering, zo ontdekte Rick Wielens. Hij is medeoprichter en general manager van HIP Europe, een bedrijf dat de kennis en expertise van technici die – vanwege pensioen, VUT of andere regeling – gestopt zijn, inzet om problemen bij bedrijven op te lossen.

Wielens, afkomstig van Philips en voormalig SAP-consultant, is met zijn 35 jaar nog lang niet aan het einde van zijn loopbaan. Hoe kwam hij op dit idee? “Ik zat bij Philips en daar gingen veel goede mensen met pensioen. Toen een van hen teruggevraagd werd voor een klus ben ik met die man gaan praten. Waarom wilde hij alsnog weer werk oppakken? Het bleek dat hij gewoon lekker met zijn vak bezig wilde zijn zonder de rompslomp van vergaderen, teams leiden, budgetten et cetera.”

Wielens zag hier een mogelijkheid. “Ik was ervan overtuigd dat er meer mensen moesten zijn zoals hij.” Dat klopt: HIP Europe bestaat nu ruim een jaar en beschikt al over een netwerk van meer dan 140 zeer ervaren technici, onder wie Kipperman.

“En het netwerk blijft groeien, via de contacten van de leden gaat dat nu vanzelf”, zegt Harry Sprengers (60), de andere oprichter van HIP Europe. Voor hem kwamen de plannen van Wielens op het juiste moment langs. Sprengers’ lange en gevarieerde loopbaan bij Philips liep ten einde en hij besloot in het HIP Europe-plan te stappen. “Ik weet van veel technici dat ze in een groot gat vallen na hun VUT of pensioen.”

Maar laat het meteen duidelijk zijn: HIP Europe is geen sociale opvangclub voor gepensioneerden, maar gewoon een bedrijf. Wielens: “Onze experts werken niet voor niets. Opdrachtgevers betalen een vaste fee en daar bovenop komt een bedrag als de oplossing daadwerkelijk wordt geleverd. De experts zijn voor de duur van het project bij HIP Europe in dienst. Wij regelen alle zaken rond premies, belasting en administratie. Dat is prettig voor zowel de klant als de expert.” Een normaal zakelijk verhaal, maar Wielens en Sprengers geven toe dat het nog lastig is bedrijven te overtuigen. “Het is me echt tegengevallen hoe negatief er wordt gedacht over ouderen”, zegt Wielens. “Vergeet niet dat in Nederland de ‘gepensioneerde’ gemiddeld nog maar 59 jaar is. Voor veel mensen begint op hun 55e al het afbouwen. Dan krijgen ze niks nieuws meer te doen, want ze zijn toch bijna weg.” De huidige discussie rond doorwerken na je 65e getuigt daarom niet van veel kennis van de realiteit, vinden ze bij HIP Europe.

Brede blik

Maar is het niet zo dat juist in de technische sector, waar de ontwikkelingen zo snel gaan, de kennis van ouderen niet meer actueel is? Dat maakt de tongen los. Sprengers: “Juist niet. Veel van de technologische basis achter bijvoorbeeld computers geldt nog steeds en oudere mensen hebben vaak een betere basiskennis van de techniek.” De ontwikkeling zit vooral in de toepassingen, aldus Wielens. “Wat wij zien als technologieontwikkeling is eigenlijk een explosie van applicaties. En daarvan moeten onze mensen wel op de hoogte zijn.”

Gevraagd naar de specifieke velden waarin HIP Europe iets kan betekenen voor bedrijven komt er meteen een ander probleem opzetten. Hoe omschrijf je de expertise van mensen die 25 of 30 jaar in uiteenlopende functies hebben gewerkt? “We hebben in ons netwerk mensen met allerlei achtergronden, variërend van elektrotechniek en wiskunde tot procestechnologie en klinische chemie. Maar de meerwaarde van onze experts is juist hun brede blik. Ze kunnen een nieuw licht laten schijnen op een probleem.”

Volgens Kipperman is ook de praktijkervaring van ouderen essentieel. “Ze begrijpen dat de klant geld moet kunnen verdienen met een oplossing. Dat is echt een verdienste van mensen aan het einde van hun loopbaan.” Wielens is het daarmee eens. “Onze experts kunnen implementeren, ze weten hoe bedrijven werken en hoe je zaken gedaan moet krijgen.”

Sprengers benadrukt dat ook de levensfase van de HIP Europe-experts meerwaarde biedt. “Deze mensen gaat het om de inhoud, niet om hun eigen positie. Ze doen dit omdat ze hun vak heel leuk vinden en dat maakt ze zeer gemotiveerd.”

Vergelijkbare initiatieven kent Sprengers alleen uit de VS. Daar is in 2003 door Procter & Gamble, Eli Lilly en Boeing een bedrijf opgericht, YourEncore, dat de expertise van ruim vierduizend oudere experts aanbiedt aan opdrachtgevers. In Europa ligt de markt nog open. HIP Europe heeft inmiddels ook een Duitse organisatie opgezet en ambieert een Europees netwerk te worden. Het potentieel aan kennis is enorm en de behoefte is groot, daar is Wielens van overtuigd. “De komende jaren zien we een enorme uitstroom van technisch hooggekwalificeerd personeel in Europa. Die kennisbron moeten we zinvol benutten, willen we hier innovatief blijven. De moeilijkheid is dat deze mensen uit beeld verdwijnen omdat ze niet meer solliciteren. Via HIP Europe kunnen we hun expertise aanboren en inzetten.” |

Bron: C2W5, 15 maart 2008

Onderwerpen