Gazprom-baas schetst economisch rampscenario

Vóór 2010 zal een vat ruwe olie 250 dollar kosten, bijna twee keer zo veel als nu. De gasprijs stijgt zo mogelijk nog harder. Dat voorspelt Alexei Miller, de baas van het Russische olie- en gasconcern Gazprom. Volgens hem is het niet de schuld van speculanten maar van de sterk verhoogde vraag.

De laatste dagen schommelde de olieprijs tussen de 130 en 140 dollar per vat.

Peter Sutherland, Millers collega bij BP, spreekt in een reactie van een ‘apocalyptische’ voorspelling waar hij niet zo in gelooft. Hij denkt dat er voor de middellange termijn voldoende fossiele brandstofreserves zijn, al moet er wel extra worden geïnvesteerd in de exploratie van die bronnen.

Eerder deze week riep de secretaris-generaal van de OPEC, Abdullah al-Badri, op tot kalmte. Volgens hem zijn de huidige olieprijzen ‘ondraaglijk’.In zijn ogen worden die prijzen echter wél veroorzaakt door speculatie en is er helemaal geen tekort. De organisatie ziet dan ook geen reden om extra olie uit de grond te gaan pompen.

Iedereen is het er intussen wel zo’n beetje over eens dat de olieprijs zeker niet lager zal worden. De zakenbanken Morgan Stanley en Goldman Sachs voorspellen een prijs van 150 dollar voor deze zomer.


bron: FD, Reuters

Onderwerpen