Met een prochlorperazine-neusspray kun je mogelijk migraineklachten verlichten. Onderzoekers van de Roseman University of Health Sciences presenteerden de formule tijdens de Annual Meeting and Exposition (AAPS) in San Diego (2-6 november).

Prochlorperazine is een dopamine receptor antagonist welke vooral gebruikt wordt tegen misselijkheid en op dit moment alleen in tabletvorm verkrijgbaar is. Uit klinische studies blijkt dat prochloperazine bij migraine betere pijnverlichting geeft dan andere antimigrainemiddelen zoals sumatriptan, metoclopramide en ketorolac. Het probleem is alleen dat prochlorperazine in tabletvorm een vertraagde werking heeft. De onderzoekers verwachten dat prochloperazine in neussprayvorm de pijn sneller verlicht. Omdat er geen conserveermiddelen in de ontwikkelde formule zitten, zullen bijwerkingen, zoals irritatie van het neusslijmvlies als reactie op benzalkoniumchloride of kaliumsorbaat, nihil zijn.

HPLC studies en microbiologische assays toonden al aan dat prochloperazine in sprayvorm tot 120 dagen stabiel blijft, wat het geschikt maakt voor toepassing bij de mens. Het duurt overigens nog een tijd voordat de neusspray in patiënten getest kan worden. Eerst moeten de onderzoekers de veiligheid, effectiviteit en farmacokinetiek van de formule bepalen in rattenstudies.