De KU Leuven is de beste universiteit van de Benelux. Maar er staan wel mooi 12 Nederlandse universiteiten in de top-200 van de Times Higher Education-ranking die zojuist verscheen. Alleen de VS (76 noteringen) en Groot-Brittannië (31) zijn beter vertegenwoordigd in deze lijst, die vanuit 13 gezichtspunten zowel de kwaliteit van het onderwijs als de impact van het onderzoek waardeert.

Om precies te zijn, staat Leuven op 58. Beste Nederlandse universiteit is Leiden op de 64e plaats, gevolgd door Utrecht op 67 en Wageningen op 70. Delft is de hoogstgenoteerde technische universiteit, op 77. Tilburg en de Open Universiteit haalden als enige Nederlandse universiteiten de top-200 niet.

De top-5 is zoals gewoonlijk Angelsaksisch, maar duidelijk dan bij eerdere rankings: CalTech op 1, Oxford op 2, Stanford op 3, Harvard op 4 en het MIT op 5.

In een commentaar wordt overigens gesteld dat het Angelsaksische overwicht duidelijk aan het afkalven is. De top-200 mag dan nog vol Britse en vooral Amerikaanse universiteiten staan, maar het overgrote deel is duidelijk minder hoog geëindigd dan vorig jaar. Vooral de staatsuniversiteiten lijken het moeilijk te hebben. Aziatische universiteiten stijgen juist bijna allemaal.

Gesuggereerd wordt dat overheidsbezuinigingen in de Westerse wereld hun tol beginnen te eisen, en dat Nederland en de rest van Europa niet verbaasd moeten zijn wanneer ze volgend jaar een stuk lager scoren.

bron: THES

Onderwerpen