De Oekraïense bedrijven RGC en Gals Agro hebben met het Nederlandse STX afgesproken om de verkoop van biomethaan te faciliteren.

RGC, Oekraïenes grootste gasdistributeur, zal binnenkort de eerste hoeveelheden biogas in het gasgrid pompen, meldt ICIS. Het gas wordt vervolgens verdeeld door STX Commodities, een Nederlandse grondstoffenhandelaar. RGC helpt Gals Agro aan te sluiten op het gasnetwerk in de Chernihiv-regio en wordt daarmee de eerste biomethaanfabriek van het land die op deze manier biomethaan aan Europa gaat verkopen. Ieder die hun biogas aanschaft krijgt een document dat bevestigt dat het gas inderdaad uit Oekraïene komt. 

De fabriek moet zo’n drie miljoen kuub biomethaan leveren, nog vóór het einde van het jaar. Maar RGC is al bezig met het aansluiten van een tweede biomethaanfabriek. Andere potentiële bedrijven zouden bijna tien miljoen kuub gas kunnen leveren, verwacht RGC. Oekraïene doet veel aan landbouw en mede daardoor zou het land in theorie tegen 2050 zo’n acht miljard kuub biogas het Europese netwerk in kunnen pompen.