Nanogoudbolletjes met een laagje palladium zijn perfect om nitriet in drinkwater af te breken. Ze doen het beter dan alle andere katalysatoren die hiervoor tot nu toe zijn uitgeprobeerd, schrijft Michael Wong (Rice University, VS) in het tijdschrift Nanoscale.

Eerder bleken zulke bolletjes ook al erg goed te zijn in het afbreken van gechloreerde organische verbindingen. Waarom ze ook een nitrietreductie katalyseren waar in het geheel geen chlorides bij betrokken zijn, is voorlopig nog totaal onduidelijk.

Experimenteel is vastgesteld dat de bolletjes het efficiëntst zijn als 80 procent van het goudoppervlak met palladium is bedekt. Ze katalyseren de reductie van nitriet dan 15 keer efficiënter dan bolletjes van puur palladium, en 7,5 keer efficiënter dan een eerder uitgeprobeerde combinatie van palladium en aluminiumoxide.

En zoals je mocht verwachten, gezien het voorafgaande, zijn de bolletjes nauwelijks gevoelig voor chlorides in het water. Iets waar dat aluminiumoxide wél veel last van had.

Wong gaat nu op zoek naar een katalysator die net zo efficiënt nitraat afbreekt. Als je die kunt combineren met de palladium/goudbolletjes, zou je kunnen denken aan een filtertje dat drinkwater zuivert op het moment dat het uit de kraan komt. Vooral in landbouwgebieden waar het grondwater grondig is verpest door decennia van overbemesting, zou dat een uitkomst kunnen zijn.

bron: Rice University

Onderwerpen