In Zwitserland is een proces ontwikkeld dat kunstzijde coat met een 24 karaats nano-goudlaagje. Liefhebbers van exclusieve stropdassen ter waarde van 7.500 frank kunnen nu hun slag slaan, meldt het federale materiaaltechnologielab Empa in Sankt Gallen.

In het plasmacoating-apparaat wordt een goudoppervlak gebombardeerd met een argonplasma. Losgeslagen goudkernen slaan vervolgens neer op een polyestervezel die langzaam door de machine wordt getrokken. Zo ontstaat een egaal goudlaagje dat zo dun is dat de vezel soepel en zacht blijft; bovendien is het wasmachinebestendig.

Oorspronkelijk wilden de Zwitsers hun draad coaten met nanozilver. Daarvan zou je dan stof kunnen weven die zowel antibacterieel als elektrisch geleidend is, voor toepassingen die uiteenlopen van geurvretende sokken tot antistatische filters.

Dat het met goud ook zou kunnen werken, was een idee dat ze pas later hebben bedacht.

Van de eerste kilometer goudgecoate kunstzijde heeft de spinnerij Weisbrod-Zürrer inmiddels genoeg stof gemaakt voor 3 stropdassen. Per stuk bevatten ze 8 gram goud en kosten ze 7.500 frank, ongeveer 6.200 euro. Ze worden vervaardigd door Hofmann in Zürich, die er vóór Kerstmis nog eens 12 af hoopt te hebben.

Het restant van de stof heeft nog een vlinderdasje en een pochetje opgeleverd. Hoe duur die worden, is nog niet bekend.

bron: Empa

Onderwerpen