Koolstofstructuur groeit op uiteinde van gouddraad

Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnic Institute (in de staat New York) hebben ontdekt hoe ze koolstofnanobuisjes kunnen laten groeien aan de uiteinden van metalen nanodraadjes. Ze hopen zo de voordelen van beide materialen te combineren, schrijven ze in Applied Physics Letters.

Om de hybride draadjes te maken, plaatsen ze goud- of koperdraadjes in een alumina mal met nanoporiën. Vervolgens brengen ze de mal in een oven waarin een koolstofrijke verbinding aanwezig is. Als die verbinding door de hitte verkoolt, groeperen de koolstofatomen zich vanzelf in de poriën tot een nanobuisje. Dat blijkt daarna stevig aan het metaaldraadje vast te zitten.

Het proces is vrij eenvoudig, en moet volgens de onderzoekers gemakkelijk opschaalbaar zijn voor industrieel gebruik. De alumina mallen worden al op grote schaal geproduceerd als filtermateriaal.

Het voordel zit er in dat koolstofbuisjes uitermate stijf zijn en veel betere geleiders dan metaaldraadjes. Gouddraadjes zijn weer gemakkelijker te bevestigen en bijvoorbeeld ook beter compatibel met biomoleculen. De onderzoekers denken er ook over om een halfgeleider aan de koolstof te zetten en zo een nano-diode te maken.

bron: Rensselaer Polytechnic Institute

Onderwerpen