Uitzaaiing van borstkanker is te voorkomen door nanodeeltjes met RNA-fragmenten te laten patrouilleren in de bloedbaan. Bij muizen werkt het verrassend goed, meldt het tijdschrift Cancer Research.

Om precies te zijn gebruiken William Schiemann en collega’s van Case Western School of Medicine een ‘small interfering RNA’ (siRNA) dat de productie blokkeert van bèta 3-integrine. Er zijn sterke aanwijzingen dat dat eiwit essentieel is voor de omzetting van epitheelcellen in een tumor naar mesenchymale stamcellen die kunnen uitzaaien.

Ze sluiten dat siRNA op in zogeheten ECO-nanodeeltjes waar ze al langer proeven mee doen. ECO staat voor (1-aminoethyl)iminobis[N-(oleicylcysteinyl-1-amino-ethyl)propionamide], een lipide dat zichzelf assembleert tot bolletjes. Die zijn onzichtbaar voor het immuunsysteem, kunnen indien nodig de bloed/hersenbarrière passeren, en worden uiteindelijk met groot gemak door cellen opgenomen. Eenmaal binnen lozen ze dan hun siRNA onder invloed van de lagere pH. Om ze zo goed mogelijk op hun plek te krijgenzijn de bolletjes in dit geval gecoat met RGD, een tripeptide dat door veel integrines wordt herkend.

Schiemann heeft ze om te beginnen losgelaten op triple-negatieve borstkanker, die er berucht om is dat ze gemakkelijk uitzaait en daarna meestal niet meer is te stoppen.

Dat de bolletjes effect hadden op een kweekje van dergelijke kankercellen in vitro, viel te verwachten. Maar de onderzoekers zijn stomverbaasd over het effect op levende muizen met zo’n tumor. Bij vijf muizen die gedurende 15 weken om de 5 dagen een injectie met de nanodeeltjes kregen, traden veel minder uitzaaiingen op dan bij onbehandelde muizen. Bovendien krompen de reeds aanwezige tumoren óók behoorlijk.

De onderzoekers proberen nu budget te krijgen om verder te kunnen experimenteren en naar klinische tests toe te werken..

bron: Case Western Reserve University