Met nanogouddeeltjes kun je de mannelijke zaadproductie tijdelijk of zelfs definitief stopzetten. Maar of het is te verkopen als anticonceptiemiddel voor mensen is de vraag, blijkt uit een publicatie in Nano Letters.

De Chinese auteurs maakten gebruik van de bekende eigenschap van nanogoudstaafjes om gloeiend heet te worden onder invloed van infrarood licht. Andere groepen hebben al geprobeerd om op die manier tumoren uit te schakelen, en dit keer zijn gezonde zaadballen de klos.

Inderdaad: je injecteert een dosis staafjes in de bal en zet er dan een nabij-IR-laser op. Wat er vervolgens gebeurt ligt aan de dosering. Bij milde verhitting gaan alleen de aanwezige zaadcellen dood en is de sterilisatie tijdelijk. Iets meer warmte laat ook alle spermaproducerende cellen sneuvelen, zodat het effect blijvend is.

Het is uitgeprobeerd bij muizen en het werkte. Als je de balletjes opstookt naar 37 of 40 graden, doet de vruchtbaarheid er 60 dagen over om zich voor de helft te herstellen. 45 graden maakt ze definitief steriel.

De auteurs suggereren dat het vooral een aantrekkelijke methode is voor huisdieren, vooral omdat het veel gemakkelijker is dan opereren.

De suggestie om het bij mensen te proberen, spreken ze liever niet uit. Wellicht omdat ze de misschien wel belangrijkste vraag niet lijken te kunnen beantwoorden, namelijk of het zeer doet.

bron: C&EN

Onderwerpen