Voor het eerst kun je met een PET-scan de schade zichtbaar maken die door multiple sclerose wordt veroorzaakt. Je moet zo ook kunnen zien of kandidaatgeneesmiddelen tegen deze aandoening aanslaan, schrijven onderzoekers van Case Western Reserve University in het tijdschrift Annals of Neurology.

Die schade uit zich vooral in de afbraak van myeline, het isolerende materiaal dat rond zenuwbanen hoort te zitten. Met name in de ruggengraat was die schade tot nu toe heel moeilijk te constateren. Vandaar dat meestal naar andere symptomen wordt gekeken, maar daaraan is veel minder goed af te lezen hoe ver de ziekte werkelijk gevorderd is.

De Amerikanen hebben nu een moleculair label ontwikkeld dat zich specifiek aan myeline in het centrale zenuwstelsel bindt, wanneer het eenmaal in de bloedbaan is geïnjecteerd. Omdat het de radio-isotoop koolstof-11 bevat, kan via een PET-scan zichtbaar worden gemaakt waar het label zit. En dus ook waar nog myeline zit.

Mocht iemand een geneesmiddel weten te bedenken dat beschadigd myeline herstelt, dan moet je het succes óók aan de scan kunnen aflezen. Voor het onderzoek naar MS-medicijnen zou dat een essentieel gereedschap zijn.

Het label, dat de naam MeDAS heeft meegekregen, is inmiddels uitgebreid getest op ratten. De onderzoekers bereiden al voorzichtig een eerste klinische test op mensen voor.

bron: Case Western Reserve University

Onderwerpen