HFO-1234yf: lekker makkelijk maar wel een beetje brandbaar.

Honeywell en DuPont gaan samen een fabriek bouwen voor grootschalige productie van HFO-1234yf oftewel 2,3,3,3-tetrafluorpropeen. Vanaf eind 2011 moet deze stof beschikbaar komen als koudemiddel in Europese auto-airconditioning.

Momenteel wordt als koudemiddel nog R-134a oftewel 1,1,1,2-tetrafluorethaan gebruikt. Die stof is op z’n beurt ooit geïntroduceerd ter vervanging van de beruchte ‘harde’ cfk’s, die de neiging hadden om gaten in de ozonlaag te branden. R-134a heeft dat nadeel niet, en toentertijd lette nog niemand er op dat deze stof een ‘global warming potential’ (GWP) van 1.430 heeft. Met andere woorden: het is een 1.430 maal sterker broeikasgas dan CO2.

 

Inmiddels let men daar wél op, temeer daar de gemiddelde auto-airco niet al te gasdicht is. De EU heeft gedecreteerd dat vanaf 2011 het GWP van auto-aircokoudemiddelen niet hoger meer mag zijn dan 150.

 

Vandaar dat Honeywell en DuPont al langer werken aan HFO-1234yf. Het GWP van dat gas is nie hoger dan 4, terwijl het voor de rest een ‘near drop-in’-alternatief is: de fysische eigenschappen zitten dusdanig dicht in de buurt van duie van R134a dat je je airco’s maar een beetje hoeft te wijzigen.

 

Om de marktintroductie nog op tijd voor elkaar te krijgen, hebbn beide bedrijven nu besloten om de bestaande samenwerking verder uit te breiden. Ze vormen een joint venture die eerst een kleinschalige productiefaciliteit gaat bouwen, meteen daarna gevolgd door een faciliteit op wereldschaal. Dat vraagt nog een hoop gemeenschappelijk ontwerp- en tekenwerk.

 

Beide bedrijven zullen het gemeenschappelijke product wel onder hun eigen naam gaan verkopen.

 

bron: Honeywell

Onderwerpen