Dankzij tritylradicalen als label kun je nu aan elektronenspinresonatie doen in een levende cel. Zo kun je bijvoorbeeld 3D-structuurveranderingen van eiwitten live volgen, schrijven Olav Schiemann en collega’s van de universiteit van Bonn in Angewandte Chemie.

Bij deze meetmethode, ook bekend als electron paramagnetic resonance spectroscopy (EPR) bepaal je de afstand tussen twee ongepaarde elektronen in je eiwit. Om die ongepaarde elektronen er in te krijgen, gebruik je zogeheten spin labels: redelijk stabiele radicalen die je op twee plekken aan het eiwit hecht.

In een reageerbuisje lukt dat al jaren met nitroxidelabels, organische moleculen waarin een nitroxylradicaal in zit verwerkt. Maar voor gebruik in een levende cel zijn die veel te reactief.

Schiemann en collega’s presenteren nu een reeks trifenylmethylradicalen (afgekort trityllradicalen) die stabiel genoeg zijn om het in vivo wél goed te doen. Ze hebben het uitgeprobeerd op een cytochroom p450-eiwit, en bleken inderdaad afstandsmetingen op nanometerniveau te kunnen doen in een levende cel.

bron: Universität Bonn