Eén ongewenst gen lijkt essentieel bij het uitzaaien van de meeste vormen van kanker. Vind iets uit dat dit gen blokkeert en je kunt die uitzaaiingen voortaan voorkomen, zo suggereren onderzoekers van de University of East Anglia in het tijdschrift Oncogene.

Het zou uiteraard een enorme medische vooruitgang zijn. In veel gevallen is immers de primaire tumor nog wel te behandelen en zijn het de uitzaaiingen die de patiënt noodlottig worden.

Het gen in kwestie heet WWP2 en is een ubiquitineligase. Andrew Chantry en collega’s ontdekten dat er drie varianten van bestaan: een volledige en twee waar een stuk af is. Elke variant bindt zich op een eigen manier aan een reeks signaaleiwitten (zogeheten Smads), die weer te maken hebben met de groeifactor TGF-bèta.

Het verhaal komt er op neer dat je de interactie met een van die Smads, om precies te zijn Smad7, zou moeten blokkeren. Smad7 is een lid van de familie dat werkt als TGF-beta-inhibitor. De kunstmatig verhoogde Smad7-concentratie zou moeten voorkomen dat die groeifactor de tumorcel aanzet om te veranderen in een mesenchymaalcel, die op pad kan gaan door het lichaam.

Proeven met weefselkweekjes laten in elk geval zien dat het uitzaaiingsproces sterk wordt versneld als er géén Smad7 aanwezig is.

De uitdaging is nu om een krachtig medicijn te ontwikkelen dat een tumor binnendringt, het WWP2-gen stillegt en, in de woorden van Chantry, ‘een muur rond de kanker bouwt’. Volgens hem zou het ‘moeilijk maar niet onmogelijk’ moeten zijn.

bron: University of East Anglia, BBC News

Onderwerpen