In Eindhoven is een modulaire micro-continureactor ontwikkeld met een productiecapaciteit van 100 ton vloeistof per jaar. Daarmee is de ‘flowchemie’ definitief het lab ontgroeid en klaar voor industriële toepassing, zo claimt het bedrijf Flowid dat deze ‘Plug & Produce Skid’ op de markt brengt.

Het prototype werd donderdagochtend voor het eerst gepresenteerd tijdens het Deltavisie-congres in Rotterdam.

 

Dat prototype bestaat uit twee modules (‘skids’), elk met een micropompje, een flowmeter en een elektronische regeling. Een derde skid draagt de eigenlijke microreactor, waarin de vloeistoffen uit de beide pompen worden geacht met elkaar te reageren.

 

Die microreactor is vervaardigd van glas, door Micronit uit Enschede. Het prototype bevat één lang, zigzagvormig kanaal waarin de vloeistoffen worden gemengd en de tijd krijgen om te reageren; het inwendige volume is 8 ml.

 

De pompjes (bij het prototype een van het fabrikaat HNP en een van Tuthill) en de flowmeters (fabrikaat Bronkhorst) hebben elk een capaciteit van ongeveer 20 liter per uur. In theorie kun je met deze opstelling, bij een mengverhouding 1 op 1, dus bijna een ton product per dag maken. De beheersbaarheid van het proces is daarbij optimaal.

 

Met deze hoeveelheden mikt Flowid vooral op toepassingen in de fijnchemie en in de farma. Gesuggereerd wordt dat je de gemakkelijke uitwisselbaarheid van de modules daar kunt benutten voor snelle productwisselingen. Als je bijvoorbeeld voor elk product een aparte microreactor op de plank hebt liggen, raak je geen tijd kwijt aan tussentijds reinigen en kun je ook nog gemakkelijker aan GMP-eisen voldoen.

 

bron: Flowid

 

Onderwerpen