In Oss worden de komende vijf jaar ruim 50 miljoen combinaties van moleculen en medische ‘targets’ uitgeprobeerd. Daarmee vervult het Pivot Park Screening Centre een sleutelrol binnen de European Lead Factory (ELF), een zojuist gelanceerd consortium voor geneesmiddelenonderzoek met een budget van 196 miljoen euro.

Het meeste werk zal uiteraard worden gedaan door robots die ooit van MSD/Organon zijn geweest en die bij het Screening Centre een doorstart hebben mogen maken. Volgens Pivot Park-directeur Alie Tigchelhoff levert het toch nog 20 arbeidsplaatsen op om de robots te bedienen en het voorbereidende werk te doen. Belangrijker is wellicht dat het Screening Centre zichzelf met dit project internationaal op de kaart zet, wat hopelijk tot extra high-throughputscreeningsopdrachten vanuit het bedrijfsleven leidt.

Het ELF-consortium omvat 30 partners, waaronder grote farmaconcerns, mkb’ers en universiteiten. Behalve het Pivot Park zitten er twee Nederlandse mkb-bedrijven in: MercaChem en Syncom. De Nederlandse universitaire wereld wordt vertegenwoordigd door Leiden, Groningen, Nijmegen, de VU en het NKI.

Het draait allemaal rond een enorme stoffenbibliotheek, die door de partners gezamenlijk wordt aangelegd. Uiteindelijk moeten er zeker 500.000 verschillende ‘kleine’ organische verbindingen (dat wil zeggen: geen eiwitten) in komen te zitten. Daarvan komen er 300.000 uit de tot nu toe geheime eigen collecties van de farmaconcerns, die tot nu toe dit soort onderzoek liever voor zichzelf hielden maar vanwege de hoge kosten en de kleine kans op succes niet meer onder samenwerking uit komen.

Al die verbindingen worden vervolgens één voor één losgelaten op zeker 120 ‘targets’, onderdelen van de menselijke biochemie die zo nu en dan behoefte hebben aan geneeskundig ingrijpen. Uiteraard in de hoop dat er iets tussen zit dat effect heeft.

En al dat laboratoriumwerk zal dus worden verdeeld over het Pivot Park en een lab in Schotland.

Van de 196 miljoen euro komt overigens 80 miljoen uit het zevende kaderprogramma van de EU, de rest wordt door de partners ingebracht.

bron: Pivot Park, Syncom, MercaChem, FD

Onderwerpen