Die loodhoudende verf die hier allang verboden is wegens ernstige gezondheidsrisico’s verkopen ze nu in Afrika. Dat melden Amerikaanse onderzoekers na een rondje winkelen in Kameroen.

Medewerkers van een organisatie in San Francisco lieten in 2011 enkele Kameroense collega’s 61 blikken huis-, tuin- en keukenverf inkopen, van 15 verschillende fabrikanten. In een lab in Yaoundé schilderden ze daar glasplaatjes mee en lieten die een weekje drogen. Vervolgens schraapten ze de droge verf er af en stuurden die op naar San Francisco, waar met inductief gekoppeld plasma-emissiespectroscopie het loodgehalte werd bepaald.

De resultaten verschenen zojuist in het Journal of Occupational and Environmental Hygiene. Resultaat: in de VS is 90 ppm lood toegestaan en daar zaten 40 van de 61 verfmonsters ruim boven. De ergste bevatte maar liefst 500.000 ppm lood (inderdaad, de helft van het totale droge gewicht). De verf in kwestie bleek in Kameroen zelf te zijn gemaakt maar de producent, Seigneurie, is een dochter van de Amerikaanse verfgigant PPG.

Met 240.000 ppm eindigde een coating van het puur Kameroense bedrijf Smalto op twee. Ook verf uit Griekenland, Ivoorkust en de Verenigde Arabische Emiraten bleek soms ruim boven de norm te zitten.

Een tweede onderzoekje waarbij de etiketten van 1.376 blikken van 52 fabrikanten werden bekeken, leerde dat in slechts 117 gevallen überhaupt werd vermeld welke ingrediënten er in zaten. Concentraties stonden er nergens bij. Om over een waarschuwing vanwege dat lood nog maar te zwijgen.

Voor de volledigheid: loodhoudende verf is in Kameroen inderdaad nog niet verboden.

De onderzoekers hebben de twee genoemde verffabrikanten om commentaar gevraagd. Seigneurie/PPG heeft beloofd vanaf 2012 geen lood meer door decoratieve verf te doen, Smalto had het over 2013. Maar de reeds geproduceerde verf uit de schappen halen, daar beginnen ze niet aan.

bron: Taylor & Francis (uitgever van het genoemde blad)

Onderwerpen