Elektronenkanon desinfecteert organisch voedsel

In Duitsland rijdt een vrachtauto rond die zaden bombardeert met elektronen teneinde schimmelsporen en virussen te doden. Dat maakt het gebruik van chemische fungiciden overbodig, zodat de behandelde zaden ‘organisch’ blijven.

Het ‘E-Ventus’-elektronenkanon is ontwikkeld door het Fraunhofer-Institut für Elektronenstrahl- und Plasmatechnik FEP in Dresden, samen met zaadbedrijf Schmidt-Seeger. Het kan 30 ton zaad per uur behandelen, wat neerkomt op 200.000 zaadjes per seconde. Momenteel wordt per jaar zo’n 5.000 ton behandeld.

Het idee achter de behandeling is dat sporen van schimmels en andere pathogenen meestal niet in het zaad zitten maar er op. De kunst dus om het energieniveau van de elektronenbundel dusdanig in te stellen dat alle leven aan het oppervlak van het zaad aan flarden wordt geschoten terwijl de zaadkiem binnenin niet wordt beschadigd. Die instelling verschilt per zaadsoort.

Volgens projectleider Olaf Röder is de methode al goedgekeurd voor comventionele geassen en wordt hij voor ‘organische’ gewassen zelfs aanbevolen. Hij denkt er over om een nieuwe spin-off te beginnen teneinde de elektronen-artillerie uit te baten

bron: Fraunhofer-Gesellschaft

Onderwerpen