EU haalt afslankpil Acomplia van de markt wegens bijwerkingen

De verkoop van de afslankpil rimonabant (merknaam Acomplia) is in heel Europa per direct gestopt. Volgens de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA weegt het nuttige effect niet op tegen de bijwerkingen.

Het is waarschijnlijk de doodsteek voor wat een melkkoe met een miljardenomzet had moeten worden. Producent Sanofi-Aventis ziet zich gedwongen de voorraad van apothekers terug te halen. De kans dat de Amerikaanse FDA het middel ooit toelaat lijkt verkeken. De zakenkrant Financial Times spreekt van een ‘crippling blow’ voor het Franse farmaconcern.

Rimonabant kwam ruim twee jaar geleden op de markt, als een soort wondermiddel tegen obesitas. De stof grijpt in op een cannabinoïdereceptor. Maar het effect valt tegen: in de praktijk worden de meeste mensen er maar een paar kilo lichter van.

Het baat dus weinig, maar het schaadt wel. Recent zijn onderzoeksgegevens gepubliceerd waaruit blijkt dat rimonabantgebruik de kans op psychiatrische klachten verdubbelt. Het gaat dan met name om depressies. Van de 36.000 proefpersonen die bij het onderzoek betrokken waren hebben vijf rimonabantgebruikers een einde aan hun leven gemaakt, tegen slechts één placeboslikker. Statistisch is dat misschien niet significant, maar de EMEA gokt er liever niet op.

Volgens het dagblad Trouw slikken overigens slechts 1700 Nederlanders rimonabant. Het middel werd namelijk niet vergoed, en huisartsen zijn er niet gek op. De krant citeert VU-hoogleraar Jaap Seidell: “Ze pakken overgewicht liever aan bij de bron: de leefstijl.”

bron: Financial Times, Trouw

Onderwerpen