In de VS is octrooi aangevraagd op een nieuwe manier om ionen door een massaspectrometer te leiden. ‘Total Ion Control’ (TIC), zoals de bedenkers het noemen, zou simpeler en vooral lichter van gewicht moeten zijn dan de huidige inlaatpoorten, zo claimt het Idaho National Laboratory, een overheidsinstelling in Idaho Falls.

Als eerste toepassing hebben ze in Idaho de ‘Mars Organic Molecule Analyzer’ in gedachten, een gaschromatograaf/massaspectrometer die in 2018 met de ExoMars-missie wordt meegestuurd om op onze buurplaneet naar leven te zoeken.

 

Veel details willen de uitvinders niet kwijt; de octrooiaanvrage lijkt ook nog niet openbaar te zijn. Maar TIC draait kennelijk om een revolutionaire manier om het elektrische veld in de inlaat van de MS te genereren en - vooral - aan te sturen. Er zou maar één elektrode voor nodig zijn om de ionen in het middel van het inlaatkanaal te houden, wat de constructie een stuk simpeler en lichter maakt.

 

Bovendien zou het systeem niet meer afhankelijk zijn van een gasstroom waar een zware, energievretende pomp voor nodig is, en zou het veld zelf ook niet meer dan 100 milliwatt gebruiken.

 

Of de uitvinding ook zó goedkoop is uit te voeren dat ze interessant wordt voor laboratorium-massaspectrometers, is uit de schaarse informatie helaas niet af te leiden.

 

bron: Idaho National Laboratory

Onderwerpen