Mensen met een ‘liberaal’ politiek standpunt bezitten relatief vaak een bepaalde variant van het DRD4-gen. Dat stellen onderzoekers van de University of California (San Diego) en Harvard University in het Journal of Politics, na een onderzoek op basis van 2.000 Amerikaanse adolescenten.

Volgens de auteurs is het voor het eerst dat een dergelijk helder verband tussen genetische aanleg en politieke voorkeur wordt gelegd.

 

DRD4 (voluit ‘dopamine receptor D4’) staat ook wel bekend als het ‘novelty seeking gene’. Al in 1996 werd een verband gelegd tussen dezelfde variant van dit gen en een neiging tot ‘avontuurlijk’ gedrag.

 

Volgens auteur James Fowler (UC San Diego) zit het verband met politiek in het nieuwsgieriger dan gemiddeld zijn naar wat vrienden denken en voelen. Dat leidt dan weer tot meer respect voor uiteenlopende normen, waarden en levensopvattingen, en dus tot een liberalere kijk op de wereld.

 

Inderdaad blijkt het gen alleen een ‘liberaal’ (nauwkeuriger: sociaal-liberaal) effect te hebben op mensen die tijdens hun jeugd een relatief grote vriendenkring hebben gehad. Etniciteit, cultuur, geslacht of leeftijd maken daarbij geen verschil.

 

Volgens Fowler wordt het hoog tijd om meer onderzoek naar de relatie tussen DNA en politieke opvattingen te doen, en niet meer blindelings aan te nemen dat het allemaal alléén door sociale factoren wordt bepaald.

 

bron: UC San Diego

Onderwerpen