Verse groente en fruit kan besmet raken met het norovirus via het water waarmee de kweker zijn pesticiden verdunt. Die pesticiden doen er namelijk weinig tot niets tegen, schrijven RIVM-onderzoekers Katharina Verhaelen, Ana Maria de Roda Husman en collega’s in het International Journal of Food Microbiology.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat iemand zich realiseert dat het norovirus, dat keer op keer grote groepen mensen aan een even nare als onverklaarbare buikloop helpt, ook op deze manier in de voedselketen terecht kan komen.

De onderzoekers hebben het simpelweg uitgeprobeerd door acht verschillende pesticiden te verdunnen met water dat met mensen- of muizen-norovirus was besmet. Na een paar uur werd gekeken of het virus nog besmettelijk was.

In 7 van de 8 pesticiden bleek dat inderdaad het geval te zijn, zelfs bij de laagst gebruikelijke verdunning. Alleen het middel Vertimec bleek sommige norovirussen er onder te krijgen, maar ook niet helemaal.

De onderzoekers concluderen dat pesticiden dus mogelijk niet alleen chemisch, maar ook microbiologisch gevaar opleveren. Ze raden aan om, als er dan toch zo nodig moet worden gespoten, er voor de zekerheid een antiviraal middel doorheen te doen.

bron: International Journal of Food Microbiology

Onderwerpen