De Utrechtse eiwitchemicus prof. Ineke Braakman baalt zo van de vaak slechte kwaliteit van commercieel verkrijgbare antilichamen dat haar groep ze zelf gaat produceren.

“Je denkt een proef verknald te hebben, maar later blijkt dat de gebruikte antilichamen niet goed waren. Dat is behoorlijk frustrerend, om nog maar te zwijgen van het geleden kapitaalverlies. Een gemiddeld ruw serum uit konijnen dat gericht is tegen een bepaald eiwit kost twee- tot vierhonderd euro per honderd microliter. Het is een schande hoe slecht de kwaliteit daarvan vaak is. Je kunt natuurlijk niet iedereen over één kam scheren, maar er zit veel te veel rotzooi tussen.

Sommige bedrijven nemen je bewust beet door een succesvol product te verdunnen. Een collega bewaarde jarenlang de sera die hij kocht. Als je die naast elkaar op gel zet, zie je gewoon de hoeveelheid antilichaam (zichtbaar als een dikke eiwitband) met de tijd afnemen. Het kan bijna niet anders of deze sera zijn verdund. Aangezien eiwitten instabiel zijn bij een te sterke verdunning, begrijp je ook gelijk waarom de sera al snel inactief worden na aankoop, en waarom de proeven mislukken.

Bedrijven die we ter verantwoording roepen, reageren dat er in het product niks is veranderd. Zij verschuilen zich te gemakkelijk achter het argument dat biologische producten kunnen wisselen van kwaliteit. Bovendien verkopen veel bedrijven op licentiebasis en produceren zij de antilichamen niet zelf.

Als oplossing voor het probleem zou je een soort zwartboek kunnen maken, met daarin de namen van slechte producten en de bedrijven die ze verkopen. Ook dat kost echter veel tijd en moeite en je moet echt zeker zijn van je zaak voordat je een product en bedrijf in zo’n zwartboek plaatst.

Onze groep neemt nu het initiatief om zelf antilichamen op een goede manier te maken en te gaan verkopen. Collega’s hebben al aangegeven graag bij ons antilichamen te willen kopen, omdat ook zij te kampen hebben met kwaliteitsproblemen. Wellicht dat frisse concurrentie de kwaliteit kan opvijzelen. De markt voor antilichamen is echter gigantisch en om hem in beweging te krijgen is een fikse duw nodig.”

Onderwerpen