Tijdens de World Expo 2010 in Shanghai zal in het Holland Paviljoen een 3D-animatie te zien zjn uit de studio van het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS) van de TU Eindhoven. De film, die wordt afgespeeld op een grootformaat 3D-scherm van de plaatselijke gloeilampenfabrikant, moet een idee geven van het onderzoek naar een ‘levende’ kunstnier.

Het zou de doorbraak moeten worden van van de ICMS-animatiestudio, die vrij recent is opgezet om de beeldvorming over supramoleculaire systemen te verbeteren. Vaak vertonen die een dynamisch gedrag dat nauwelijks begrijpelijk is te maken met stilstaande beelden. De animaties moeten een hulpmiddel worden voor de onderzoekers die aan de systemen werken. Daarnaast moeten ze externe wetenschappers ‘lekker’ maken voor samenwerking met de TU/e, en dienen als voorlichtingsmateriaal voor het grote publiek (zie ook C2W life sciences nummer 4)

 

 

Echt gemakkelijk te begrijpen is de animatie niet, mede omdat er geen geluid bij zit. Maar het gaat om een van de projecten van prof. Bert Meijer. Het idee is om niercellen te kweken op een synthetisch membraan dat bestaat uit biologisch actieve nanomaterialen.

 

De expo in Shanghai opent aanstaande zaterdag, en loopt tot en met 31 oktober.

 

bron: ICMS

Onderwerpen