Koninklijke DSM verkoopt de bedrijfsonderdelen DSM Agro en DSM Melamine aan Orascom Construction Industries (OCI) in Caïro. De verkoopprijs bedraagt 310 miljoen euro, exclusief liquide middelen en vrij van schuld. Voor de 779 betrokken werknemers zou er in elk geval voorlopig niets moeten veranderen, zo laten beide bedrijven weten.

DSM Agro produceert ammoniak en kunstmest met een hoog stikstofgehalte, in fabrieken op he Chemelot-terrein in Sittard-Geleen. DSM Melamine maakt - inderdaad - melamine, een halffabrikaat voor kunstharsen. Dat gebeurt eveneens op Chemelot, maar ook bij joint ventures in China en Indonesië.

 

Beide bedrijfsonderdelen stonden al sinds 2007 in de etalage. DSM wil zich specialiseren in hoogwaardige materialen en life sciences, en daar passen dit soort basischemicaliën slecht tussen.

 

OCI is een bouwbedrijf met een kunstmesttak, die op basis van productiecapaciteit tot de wereldwijde toptien behoort. De DSM-activiteiten passen daar dus prima bij de bedrijfsstrategie. Ze betekenen teves een zeer forse capaciteitsuitbreiding: OI maakt in Egypte 2 miljoen ton per jaar, DSM zit in Geleen op 1,6 miljoen ton. Overigens is OCI ook nog betrokken bij de bouw van een gloednieuwe kunstmestfabriek in Algerije die eveneens 2 miljoen ton per jaar moet gaan leveren.

 

Melamine is nieuw voor de Egyptenaren, maar niet los te zien van de kunstmest die dezelfde grondstof (ureum) gebruikt.

 

bron: DSM

Onderwerpen