Einde aan chocolade-overnamestrijd

De Engelse chocolademaker Cadbury is uiteindelijk toch bereid om zich te laten overnemen door het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft. Dat hebben beide bedrijven dinsdagochtend bevestigd.

Volgens Kraft wordt de combinatie wereldwijd marktleider op het gebied van zoetwaren.

Kraft biedt 840 pence per aandeel, waarmee Cadbury wordt gewaardeerd op omgerekend 13,9 miljard euro. Van dat geld wordt 500 pence in contanten uitbetaald, de rest in aandelen Kraft.

Kraft probeert al sinds september om Cadbury in handen te krijgen. Een eerder bod van 11,6 miljard euro werd echter afgewezen als zijnde een fooi. Ook waren er geruchten dat een andere Amerikaanse chocoladefabrikant, Hershey, eveneens geïnteresseerd was in Cadbury en mogelijk meer zou bieden. Maar Hershey lijkt niet meer in de race te zijn.

De aandeelhouders hebben het laatste woord. Ze hebben tot uiterlijk 2 februari om in te stemmen met het bod. Verwacht wordt dat ze dat wel zullen doen.

Maar de vakbonden zijn minder blij: Kraft moet sowieso bezuinigen en heeft een reputatie wat betreft het verplaatsen van productie naar buitenlanden. In het Cadbury-hoofdkantoor in de Londense voorstand Uxbridge zal ongetwijfeld het eerst worden gesneden, en het is de vraag wat er op termijn van de chocoladefabrieken overblijft.

De vakbond Unite heeft al gewaarschuwd dat de overname 7.000 Britse banen kan kosten, plus nog eens 20.000 bij toeleveranciers.

bron: BBC News, De Financiële Telegraaf

Onderwerpen