Het is efficiënter als wetenschappers zelf het beschikbare onderzoeksbudget onderling verdelen dan wanneer NWO dat voor ze doet. Dat kan bijvoorbeeld door ze allemaal een ‘basisinkomen’ te geven waarvan ze de helft moeten doorgeven aan een collega naar keuze.

Het idee komt van de Wageningse hoogleraar Marten Scheffer; oud-STW-directeur Eppo Bruins, sinds kort Kamerlid voor de ChristenUnie, maakte er een motie van die prompt werd omarmd door staatssecretaris Dekker. Welk vakgebied het als eerste mag uitproberen, is nog niet bekend.

 

Actie tegen pillentekort

Minister Schippers gaat de Geneesmiddelenwet wijzigen om de medicijntekorten aan te pakken. De maximale boete voor het aanhouden van onvoldoende voorraden en te laat waarschuwen bij productieproblemen gaat van € 45.000 naar € 820.000. Dreigende tekorten kunnen straks worden gemeld bij een gezamenlijk loket van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Bovendien heeft Schippers afspraken gemaakt met verzekeraars over soepele vergoeding van alternatieven.

 

Kein Schiefergas, bitte

De Duitse regering heeft het boren naar schaliegas verboden. Alleen proefboringen onder onafhankelijke wetenschappelijke begeleiding blijven mogelijk. In de praktijk verleenden de deelstaten al nauwelijks vergunningen.

 

Daar ga je, Lance

Van epo gaat een goedgetrainde sporter niet significant harder fietsen, suggereert een dubbelblind onderzoek waarbij al dan niet gedoopte renners de Mont Ventoux werden opgestuurd. Meer details volgen later in een wetenschappelijke publicatie.

 

Biomassa-hotspot

Binnen drie jaar moet in Alkmaar een Europees expertisecentrum voor groen gas en biomassavergassing verrijzen. Het Institute for Valorisation and Expertise in Thermochemics Alkmaar, afgekort InVesta, zal plaats bieden aan pilotplants voor nieuwe voorbehandelings- en vergassingstechnologie. Partners zijn onder meer ECN, Hogeschool Inholland, netbeheerder Liander en de provincie; er is €1,9 miljoen ingelegd met zicht op een miljoen extra van EZ.

 

BASF versterkt de basis

Albemarle verkoopt de divisie Chemetall voor $ 3,2 miljard door aan BASF. Chemetall, een van oorsprong Duits bedrijf, maakt ontvettende en corrosiewerende producten voor metalen. Er werken 2.500 mensen, in twintig landen. Albemarle nam het vorig jaar over als onderdeel van een pakket waarvan het eigenlijk alleen de lithiumchemicaliën wilde hebben. Voor BASF, dat coatings maakt voor ontvet metaal, is het een mooie aanvulling.

 

Chemiebeurzen te geef

Tot 15 augustus kunnen studenten zich weer aanmelden voor een Topsector Chemiebeurs. De VNCI en de topsector reiken jaarlijks enkele tientallen van die beurzen uit om studenten te inspireren tot een studie scheikunde of chemiche technologie.

 

Technici tekort

Van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar had in 2014 slechts 9 % een hoger technisch diploma, meldt het CBS. In 2004 was dat nog 12 %. Binnen de EU scoort alleen Luxemburg lager; Duitsland zit bijvoorbeeld op 20 %. De laatste jaren kiezen weer meer scholieren voor techniek kiezen, maar dat heeft nog geen invloed op deze percentages. Opvallend is wel dat van die 9 % slechts 47 % een baan binnen de techniek heeft; bij vrouwen is dat zelfs maar 29 %.

 

Gecertificeerde biobouwstenen

Samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hebben de chemie- en kunststofkoepels VNCI en NRK de Green Deal Groencertificaten ontwikkeld. Hiermee kunnen bedrijven aantonen dat ze daadwerkelijk biomassa in hun producten verwerken en daarbij duurzaam te werk gaan.

 

Die Wende 2.0

Om de klimaatdoelen voor 2050 te halen, moet de EU voortaan jaarlijks 2% van het bruto binnenlands product investeren in CO2-reductie. Dat is vijf keer zo veel als nu, heeft CE Delft berekend. Het bureau vergelijkt de situatie met die na de val van de Berlijnse Muur: Oost-Europa moest haar industrie (met name de chemische) en infrastructuur toen vrijwel integraal vervangen omdat ze totaal verouderd was en alleen nog goed voor het museum. Nu moet héél Europa dat, omdat heel veel dingen met geen mogelijkheid inpasbaar zijn in een ‘koolstofarme’ economie. Om investeerders te prikkelen pleit CE voor verhoging van het CO2-emissietarief van € 6 naar uiteindelijk € 250 per ton, plus een btw-achtige koolstofbelasting op álle producten en diensten.