Gent laat biomassa liggen

Er komt voorlopig toch geen biomassacentrale in het Gentse havengebied. Belgian Eco Energy (BEE) wilde 215 MW aan elektriciteit en 110 MW aan stadsverwarming genereren uit olijfpitten en andere laagwaardige reststromen. Alle vergunningen waren rond maar op het laatste moment zag de Vlaamse overheid af van subsidie. BEE en turbinebouwer General Electric overwegen een schadeclaim en waarschuwen dat straks niemand meer in Vlaanderen durft te investeren.

Antwerpen wil methanol

Het Havenbedrijf Antwerpen wil een demonstratiefabriek laten bouwen die elektriciteitsoverschotten vastlegt in methanol. Dat gebeurt door CO2 te laten reageren met waterstof, die je elektrolytisch afsplitst uit water. Los van alle duurzaamheidsargumenten zou zo’n buffer de leveringszekerheid van energie moeten verhogen. Gezocht wordt nu een bedrijf in het havengebied dat er een halve hectare voor wil vrijmaken, waarna een definitieve haalbaarheidsstudie volgt.

Spaans benauwd

Abengoa Nederland is failliet. De bio-ethanolfabriek in de Rotterdamse haven is door het Spaanse moederconcern opgezadeld met dusdanig hoge schulden dat er volgens de curator geen redden meer aan was. Hij werkt aan een doorstart.

It’s up to you, New York

Merus wil alsnog naar de beurs. Ton Logtenbergs onderneming, die antilichamen tegen kanker ontwikkelt, hoopt minstens $ 60 miljoen op te halen aan de Nasdaq. Als het lukt wordt Merus daar het vierde Nederlandse biotechbedrijf, naast UniQure, ProQR en Galapagos. Vorig jaar oktober waren er ook al plannen, maar toen was het beursklimaat te ongunstig.

Air Products zonder chemicals

Air Products gaat zich helemaal richten op industriële gassen. Deze herfst wordt de divisie electronic materials verzelfstandigd onder de naam Versum Materials. De andere chemiedivisie, performance materials, is zojuist voor $ 3,8 miljard verkocht aan het Duitse Evonik.

Chemiecaucus

Veertien leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een chemieclub opgericht. De Congressional Chemistry Caucus maakt zich sterk voor voorlichting, en voor het belang van ‘sound science’ voor het overheidsbeleid. Voorzitters zijn de Republikeinse chemicus John Moolenaar en de Democratische ingenieur Dan Lipinski.

Nieuw hart voor chemie-onderzoek

Op 10 mei is het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC) officieel van start gegaan. Volgens wetenschappelijk directeur Bert Weckhuysen moet dit nationale onderzoekscentrum ‘het kloppend hart worden van het chemie-onderzoek van de toekomst.’ Opdracht is het vinden van duurzame vervangers voor aardolie en andere grondstoffen waarvan de voorraad eindig is, zowel voor de chemie als voor de energievoorziening. Oprichters zijn AkzoNobel, Basf, Shell, NWO, het ministerie van EZ, de Topsector Chemie en de universiteiten van Utrecht, Eindhoven en Groningen. De inschrijving voor deelname aan concrete projecten binnen ARC CBBC start binnenkort.

Chem a lot more

Chemelot wil uitbreiden. Op het chemische bedrijventerrein annex campus bij Geleen werken nu 7.700 mensen maar in 2025 moeten het er meer dan tienduizend zijn, blijkt uit een strategische visie die is samengesteld door de grootste spelers die er actief zijn. Volgens Emmo Meijer, voorzitter van dit ‘stakeholderteam’, moeten er daartoe minstens twee grote chemieconcerns, vijf mkb-bedrijven en vijf toeleveranciers bij komen. Voorlopig ligt nog voldoende grond braak maar er zijn plannen om 12 ha bij het terrein te trekken, vooral voor startende bedrijven op de campus. Daarnaast krijgt de Chemelot-‘community’, die nu nog een beetje los zand is, voor het eerst een krachtige centrale organisatie die de onderlinge samenwerking moet stroomlijnen en als aanspreekpunt dient voor de buitenwereld.

Weinig gas voor de kas

In het Westland dreigt een tekort aan broeikasgas. Sinds 2005 voeden honderden tuinders hun planten met CO2 die als reststroom vrijkomt uit de waterstoffabriek van Shell in Pernis en via pijpleidingen wordt doorgegeven. Als back-up kwam daar later bio-ethanolfabrikant Abengoa bij. Maar uitgerekend tijdens het groeiseizoen kan Shell niet leveren wegens gepland onderhoud; het failliete Abengoa draait op halve kracht en kan zomaar stilvallen als de doorstartpogingen mislukken. Sommige tuinders kunnen nog hun eigen CO2 produceren door simpelweg de kachels op te stoken en wat extra ramen open te zetten, de rest kan enkel hopen op betere tijden.