Zwitsers apparaat spint volautomatisch vaccins uit suikers

Aan de ETH in Zürich is een apparaat ontwikkeld dat volautomatisch suikers aan elkaar kan rijgen tot glycanen oftewel oligosacchariden, in elke gewenste volgorde. Je hebt er zelfs geen speciaal opgeleid personeel meer voor nodig, vertelde uitvinder Peter Seeberger zondag tijdens een congres van de American Chemical Society in Salt Lake City.

Seeberger is al veel langer bezig met zulke ‘synthesizers’, maar de prototypes die hij tot nu toe liet zien waren lang niet zo ver geautomatiseerd en veel minder gebruiksvriendelijk.

Glycanen komen onder meer voor op de mantel van virussen en micro-organismen. Ze dienen ongewild als ‘markers’ voor het immuunsysteem, dat antilichamen aanmaakt tegen alle glycanen die het als lichaamsvreemd herkent.

Dankzij de synthesizer is het voor het eerst mogelijk om zoveel glycanen als je wilt na te maken, in redelijk grote hoeveelheden. Tot nu toe was je maanden zoet met de synthese van één zo'n suikerketen, nu is het een kwestie van een paar uur.


Gehoopt wordt dat je zo vaccins kunt ontwikkelen die het immuunsysteem als het ware ‘trainen’ om de glycanen van een micro-organisme als vijandig te herkennen. Kwestie van net zo lang suikers uitproberen to je er een vindt die een goede 'target' is.


Een start-up genaamd Ancora Pharmaceuticals (Medford, Massachusetts) moet het idee gaan commercialiseren.

bron: ACS

Onderwerpen