Koelen zonder opwarming

clouds-2329680_1920

Er lekken minder fluorkoolwaterstoffen de atmosfeer in dan een paar jaar geleden werd voorspeld. Wereldwijde afspraken werpen hun schaduw vooruit, vermoedt Guus Velders.

Ooit waren vooral chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk’s) in gebruik als ‛koudemiddel’ om energie te verplaatsen in airco’s, koelinstallaties of warmtepompen. Qua fysische eigenschappen waren ze perfect, maar chemisch vielen ze achteraf tegen: wanneer ze ontsnapten uit een lekkend koelcircuit, bleken ze de beschermende ozonlaag rond de aarde af te breken. In 1987 leidde dit tot het roemruchte Montrealprotocol, dat geleidelijke afbouw van de productie voorschreef en zo de invoering van alternatieven afdwong.

Chloorvrije fluorkoolwaterstoffen lagen het meest voor de hand. Pas veel later groeide het besef dat deze hfk’s wel ‛ozonvriendelijk’ zijn, maar qua broeikaseffect niet voor cfk’s onderdoen. De meest bekende variant, R134a, zit qua ‛global warming potential’ (GWP) 1.340 keer boven het niveau van CO2. In Kigali, Rwanda, zijn daarom in 2016 aanvullende afspraken gemaakt die ook de hfk-productie aan banden leggen. Op termijn is dus opnieuw een andere koelstof nodig.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk