Vaccins blijven langer goed in de koelkast wanneer je ze niet in de deur zet en niet uit het kartonnen doosje haalt. Dat melden onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (VS), als prelude op een educatieve koelkastgebruikinstructie-cd die ze deze zomer hopen te presenteren.

De Amerikanen hebben vergelijkend onderzoek naar verschillende typen koelkasten gedaan en komen tot de conclusie dat investeringen in peperdure ‘pharmaceutical grade’ koelkasten over het algemeen niet nodig zijn voor de opslag van vaccins. Goedkope kleine tafelmodel-koelkastjes (door de auteurs omschreven als model studentenflat) moet je er ook niet voor gebruiken. Maar een gewone, hoge koelkast zonder vriesvak voldoet uitstekend.

 

De versie mét vriesvak moeten ze nog uitproberen.

 

Om je spullen lang goed te houden moet je je wel aan een paar regels houden. Zet de vaccins niet in de deur, want daar zijn de temperatuurschommelingen het grootst omdat de isolatie ter plekke minder is. Zet ze ook niet vlak tegen de wand omdat daar schommelingen optreden tijdens automatisch ontdooien. En ook niet onderin de groentela, waar de temperatuur het laagst is zodat je risico loopt op bevriezing.

 

Wat je wél in de deur moet zetten zijn een paar flessen water, die dienen als koudebuffer wanneer de temperatuur in het lab sterk schommelt, of wanneer die deur per ongeluk op een kier blijft staan.

 

De onderzoekers durven niet te schatten hoeveel mensen er al zijn ingeënt met een vaccin dat niet goed meer was omdat het verkeerd was bewaard, maar ze denken dat het om een ‘klein doch significant’ aantal gevallen gaat.

 

bron: NIST

Onderwerpen