Intervet en Merial op termijn samen?

Merck, Sanofi-Aventis en Schering-Plough hebben de toekomst van hun diergeneesmiddelenactiviteiten onderling geregeld. Op termijn moeten ze allemaal samen in één joint venture belanden, zo blijkt uit een gezamenlijk persbericht dat vandaag de deur uit ging.

Er moest iets gebeuren omdat Merck op het punt staat Schering-Plough over te nemen. Dat laatste bedrijf nam eerder Organon over, en daarmee ook de diergeneesmiddelentak Intervet in Boxmeer. Zelf is Merck al voor de helft eigenaar van Merial, een van Intervets grootste concurrenten. Het ligt dus voor de hand om die twee samen te voegen.

Twee maanden geleden werd echter duidelijk dat Merck overwoog om de diergeneesmiddelen dan ook maar meteen in de etalage te zetten als zijnde geen kernactiviteit meer.

Dat is nu geregeld. Om te beginnen verkoopt Merck zijn belang in Merial aan Sanofi-Aventis, voor 4 miljard dollar in contanten. En als de overname van Schering-Plough door Merck eind dit jaar rond is, dan ligt er een ‘call option agreement’ waarbij Merial en Intervet/Schering-Plough Animal Health samen worden ondergebracht in een zelfstandige joint venture. Daarvan bezitten Merck en Sanofi dan elk weer de helft.

Qua grootte ontlopen Merial en Intervet elkaar niet veel; om de transactie eerlijk te laten verlopen zal Sanofi waarschijnlijk een bescheiden bedrag (750 miljoen dollar) moeten bijbetalen.

Uiteraard hebben de mededingingsautoriteiten in dit hele verhaal het laatste woord. Wat die er van gaan zeggen, is lastig te voorspellen.

bron: Merck


Onderwerpen