Corrupte Chinese medicijnwaakhond wacht de strop

Een rechtbank in Peking heeft het voormalige hoofd van de Chinese State Food and Drug Administration ter dood veroordeeld wegens corruptie. Zheng Xiaoyu zou voor minstens 832.000 dollar aan steekpenningen hebben aangenomen van geneesmiddelfabrikanten, in ruil voor het goedkeuren van onvoldoende geteste medicijnen.

Het vonnis wordt gezien als een signaal dat het China nu ernst is met de bestrijding van schandalen in de geneesmiddelen- en voedingssector. De laatste maanden is de Chinese export ernstig in diskrediet gebracht door melamine in de kattenbrokken, koelvloeistof in de tandpasta en antibiotica in de kweekvis.

Zheng leidde de SFDA van 1998 tot 2005. Momenteel loopt een onderzoek naar 170.000 goedkeuringen van medicijnen, die grotendeels onder zijn leiding zijn afgegeven. Ook zijn er berichten dat eenderde van de 450,000 Chinese voedselproducenten zonder vergunnng werkt, en dat 60 procent nooit een product test op veiligheid.

Overigens is het zeer ongebruikelijk dat de centrale regering in Peking een van haar eigen hoge functionarissen ter dood laat brengen. Meestal zijn alleen lagere, regionale ambtenaren de klos. Verwacht wordt dat Zheng in hoger beroep de strop alsnog zal ontlopen

bron: Financial Times, USA Today

Onderwerpen