Eerste varianten volgende maand al te bestellen

Binnenkort komen voor het eerst ‘knockout’-laboratoriumratten op de markt waarin één specifiek gen is uitgeschakeld. Sigma Advanced Genetic Engineering Labs in St Louis, Missouri, een dochter van chemicaliënleverancier Sigma-Aldrich, laat weten dat de eerste varianten in oktober al leverbaar zullen zijn voor 300 tot 500 dollar per rat.

SAGE Labs belooft tevens te komen met een ‘Custom Knockout Production Platform’ dat binnen 4 maanden elke gemodificeerde rat kan leveren die je maar wil hebben. Zoals het er nu uitziet ben je dan 80.000 tot 100.000 dollar kwijt voor een setje waarmee je zelf mag doorfokken.

De aankondiging volgt op een recente publicatie in Science, waarin een methode werd beschreven om genen uit te schakelen in bevruchte ratten-eicellen met behulp van zinkvingernucleases. Bij dat artikel was Sigma-Aldrich ook al betrokken. Het bedrijf blijkt twee jaar geleden al een licentie op die zinkvingers te hebben gekocht bij Sangamo Biosciences in Californië, de eigenaar van het octrooi.

Tot nu toe was het uiterst lastig om knockout-ratten te kweken. De Utrechtse hoogleraar Edwin Cuppen heeft ooit een European Young Investigator Award gewonnen met een slimme methode om ratten te selecteren waarvan een gen het door min of meer natuurlijke oorzaken niet meer deed. De kans op succes werd verhoogd door de dieren een mutagene stof toe te dienen, maar het bleef een loterij wélk gen precies kapot ging.

Vandaar dat de wetenschap zich jaren heeft moeten behelpen met muizen in plaats van ratten. Daarvan kon wél heel gemakkelijk elke gewenste knockout-variant worden gemaakt. Nadeel is dat muizen genetisch veel minder op mensen lijken, zodat de twijfel over de representativiteit van ‘muismodellen’ met de dag groeit.

bron: naturenews

Onderwerpen