De Nederlandse KNCV en de Vlaamse KVCV combineren hun publicaties C2W en Mens & Molecule, die voortaan doorgaan onder de nieuwe naam C2W | Mens & Molecule.

Nieuw logo C2W | Mens & Molecule

Het nieuwe logo van C2W | Mens & Molecule op de cover van de januari-editie van 2022.

’Het zal de oplettende lezer niet zijn ontgaan dat het logo op de cover er iets anders uitziet. C2W | Mens & Molecule is een voortzetting van de ledenbladen C2W (van de KNCV, NBV en NVBMB) en Mens & Molecule (van de KVCV). Hoewel de inhoud de laatste jaren praktisch identiek was, verschenen beide tijdschriften toch onder een eigen naam. Omdat we dat niet langer opportuun vonden, maar ook vanwege de vaak innige banden tussen de Vlaamse en Nederlandse moleculaire wetenschappen, hebben we ervoor gekozen om onder gezamenlijke vlag verder te gaan en qua naam te kiezen voor een combinatie van beide titels.

Christophe De Bie

Christophe De Bie

Het is overigens de tweede verandering in korte tijd. In april 2021 voerde C2W | Mens & Molecule namelijk al een grondige restyling door. De vormgeving werd kleurrijker en hoogwaardiger en er kwam meer nadruk op beeldgebruik. Inhoudelijk wilden we het tijdschrift duidelijker positioneren tussen de wetenschapsbijlage van een kwaliteitskrant en een wetenschappelijk journal. In december 2021 hield C2W | Mens & Molecule een korte enquête onder de lezers om te peilen wat u als lezer van deze nieuwe koers vindt.

Portret_JWT_hires

Jan-Willem Toering

Het overgrote deel van de respondenten is bijzonder te spreken over de nieuwe vormgeving en beoordeelt deze met een 8,0. Dit verheugt ons zeer omdat we daarmee veilig kunnen concluderen dat de nieuwe vormgeving voor verreweg de meeste respondenten is geslaagd. Een kleine minderheid gaf aan soms wat diepgang te missen. Omdat dit aansluit bij de wens van de redactie om in voorkomende gevallen iets meer tekst en/of beeld kwijt te kunnen op een pagina, is het lettertype en de regelafstand met ingang van deze editie een beetje verkleind.

Ondanks de veranderingen zult u veel vertrouwde zaken tegenkomen. Onze onafhankelijke redactie van professionele wetenschapsjournalisten blijft op haar post om u te informeren over innovaties en maatschappelijke kwesties rond chemie en life sciences. Ze doen dat onder meer in de vorm van nieuwsberichten, achtergrondartikelen, opiniestukken en interviews. Deze kunt u niet alleen vinden in het tijdschrift, maar ook op de website van het platform ScienceLink, zowel te bereiken via www.c2w.nl als via www.mensenmolecule.be. Hier vindt u meer artikelen dan in het tijdschrift, bovendien vaak aangevuld met verdiepende informatie, video’s en webinars. En natuurlijk kunt u zich ook abonneren op de nieuwsbrief, zodat u niets meer hoeft te missen.

Waar 2021 voor ons een jaar van grote veranderingen was, zullen we 2022 vooral gebruiken om te versterken wat we al hebben. Dat betekent natuurlijk niet dat we stil gaan zitten, want u mag van ons verwachten dat we als moderne beroepsverenigingen scherp meebewegen met de spannende ontwikkelingen in de wereld van de moleculaire wetenschappen. En natuurlijk hopen we dat we elkaar ook in 2022 vaker ‘live’ kunnen ontmoeten.’

Jan-Willem Toering, KNCV
Christophe de Bie, KVCV