Broeikassceptici houden minder dan tien procent kans over om gelijk te krijgen

De klimaatveranderingen die momenteel overal op de wereld worden waargenomen, zijn ‘zeer waarschijnlijk’ mensenwerk. ‘Zeer waarschijnlijk’ wil daarbij zeggen dat de kans boven de 90 procent ligt, zo stelt het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in haar lang verwachte vierde klimaatrapport.

Het rapport is pas later dit jaar helemaal af, maar de managementsamenvatting is vrijdagochtend gepubliceerd.

De conclusies zijn veel scherper geformuleerd dan die in het vorige IPCC-rapport van zes jaar geleden. Toen werd het nog voor 66 tot 90 procent zeker genoemd dat de mensheid door het massaal verbranden van fossiele grondstoffen het klimaat beïnvloedde.

Volgens de nieuwste cijfers zal de gemiddelde temperatuur van de aarde tussen nu en 2100 waarschijnlijk oplopen met 1,8 tot 4,0 graden Celsius. Het kan echter ook 1,1 of 6,4 graden zijn. De zeespiegel stijgt waarschijnlijk met 18 tot 59 cm. En zelfs als de broeikasgasconcentratie in de atmosfeer op korte termijn wordt gestabiliseerd, zetten de stijgingen zich nog een paar eeuwen voort.

Intussen zijn er ook al geluiden dat deze ramingen nog te conservatief zijn. Een publicatie in het jongste nummer van Science blijkt dat de stijging van de zeespiegel de laatste jaren harder is gegaan dan de hoogste voorspelling die de IPCC in 2001 durfde te doen. De temperatuurstijging zat tegen die bovengrens aan.

Maar je kunt ook met meer dan 90 procent zekerheid voorspellen dat de broeikassceptici ook het jongste IPCC-rapport weer massaal zullen afdoen als bevooroordeelde pseudowetenschap van een klein clubje doemdenkers.

bron: IPCC, BBC News, NewScientist.com

Onderwerpen