Omzetverlies voldoende voor werktijdverkorting

Kisuma Chemicals in Veendam heeft als een van de eerste chemiebedrijven in Nederland met succes een beroep gedaan op minister Donners werktijdverkortingsregeling. De omzet van het bedrijf, dat additieven maakt voor de kunststofindustrie, is sinds medio oktober met meer dan 40 procent gedaald. Vanaf vandaag tot 15 februari ligt de productie zelfs geheel stil wegens gebrek aan vraag.

De werktijdverkorting geldt voor 56 van de 75 werknemers. Ze gaan gemiddeld 18 uur per week minder werken; de rest van de tijd is nog altijd nodig voor bewaking en onderhoud van de stilgelegde installaties. Kisuma wil bovendien de ‘werkloze’ uren nuttig gebruiken voor het geven van scholing op locatie.

Kisuma is een dochter van Kyowa Chemical Industry uit Japan. Sinds 1999 worden in Veendam additieven op basis van magnesium geproduceerd. De afgelopen jaren was het een van de snelste groeiers binnen de noordelijke provincies; in vijf jaar tijd verdubbelde de omzet tot ongeveer 40 miljoen euro.

Het vervelende is dat de additieven vooral bedoeld zijn voor kunststoffen die bestemd zijn voor de bouw en de auto-industrie, allebei branches waar de omzet de afgelopen maanden is gekelderd.

bron: Kisuma

Onderwerpen