Controversieel nieuw licht op werking enzymen

Een katalysator hoeft niet precies op zijn doelmolecuul te passen om te functioneren. Als de elektrostatische interactie maar klopt, zo beweert prof. Arieh Warshel van de University of Southern California. Op de website van PNAS verschijnt een dezer dagen een publicatie die steun moet geven aan deze hypothese.

Als Warshel gelijk heeft, heeft de hele katalysewereld er altijd naast gezeten met het idee dat een katalysator fysiek als een sleutel in het slot moet passen.

In zijn publicatie presenteert Warshel een computermodel dat katalysator en substraat min of meer beschouwt als twee elektromagneten. Als de polen netjes tegenover elkaar liggen op het moment dat de bindingen in het substraat op breken staan, dan werkt het.

Het zou in de eerste plaats verklaren hoe het kan dat sommige enzymen zichzelf op verschillende manieren kunnen vouwen, maar dat dat voor de katalytische werking niet uit blijkt te maken. De verklaring zou dan zijn dat al die verschillende conformaties wél hetzelfd elektrostatische gedrag vertonen.

Het zou ook een strategie moeten opleveren voor het ontwerp van synthetische enzymen, iets wat nu eigenlijk nog niet mogelijk is.

bron: University of Southern California

Onderwerpen