Belgische bierexpansie schiet Amerikanen in verkeerde keelgat

De Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev (Stella, Hoegaarden, Jupiler…) wil de Amerikaanse branchegenoot Anheuser-Busch overnemen voor 46 miljard dollar in contanten. Als het doorgaat ontstaat het grootste brouwconcern ter wereld, gemeten in liters bier.

Voor de aandeelhouders is het een interessant voorstel maar veel Amerikaanse politici zien het absoluut niet zitten. Anheuser-Busch brouwt Budweiser, het meest gedronken Amerikaanse bier en een icoon van de American way of life. Zo’n bedrijf verkopen aan de Belgen is net zo ondenkbaar als de KLM verkopen aan Air France (oeps!).

Bovendien bestaat de vrees dat de overname Amerikaanse banen gaat kosten, al heeft InBev beloofd om alle Amerikaanse brouwerijen én het hoofdkantoor in St. Louis, Missouri, open te houden. En er zijn verkiezingen dit jaar.

Matt Blunt, de gouverneur van de staat Missouri, heeft zijn ambtenaren al verzocht om te onderzoeken of de overname op de een of andere manier kan worden verboden. Zijn voormalige stafchef Ed Martin heeft al een website geopend met de veelzeggende URL SaveAB.com.

bron: Associated Press


Onderwerpen