In Amsterdam is het eerste verkooppunt geopend voor biodiesel op basis van jatropha-olie uit Tanzania. Opgewekt.nu, een centrum voor alternatieve energie in Amsterdam, biedt het spul aan voor 1,64 euro per liter.

Jatropha-olie wordt gewonnen uit Jatropha curcas, een struik die groeit op bijzonder schrale grond en daardoor kan worden geteeld zonder de voedselvoorziening in de weg te zitten. De zaden leveren bovendien een kwaliteit olie die zich zeldzaam goed leent voor omzetting in biobrandstof. In de VS heeft men het al met succes uitgeprobeerd als vliegtuigbrandstof, al zijn de productiehoeveelheden voorlopig nog veel te klein om daar een gewoonte van te kunnen maken.

 

Vanwege de laxerende werking van die zaden spreekt men overigens ook wel over de purgeernoot of schijtnoot.

 

De inAmsterdam verkochte jatropha-olie wordt geleverd door zelfstandige Tanzaniaanse boeren en geïmporteerd door Diligent uit Eindhoven. De eerste oogst schijnt net binnen te zijn en opgewekt.nu denkt voldoende diesel te kunnen aanbieden om aan de verwachte vraag van automobilisten te voldoen.

 

Het tankstation (tevens laadstation voor elektrische voertuigen en meditatieruimte) is gevestigd op de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Eigenaars van een speciaal tankpasje kunnen er 24 uur per dag terecht.

 

bron: opgewekt.nu

Onderwerpen